FFS Gallery

Darkest Light

Tessa van Rijn

De natuurlijke omgeving is een terugkerend thema in de werken van Tessa van Rijn. Met haar werken zet ze aan tot bewustwording van menselijke acties op de natuurlijke omgeving, de prijs die we betalen voor onze hang naar groei en vooruitgang, en de ecologische impact van industrialisatie en verstedelijking.

Het project Darkest Light is een visuele zoektocht naar een magische ervaring met de natuur, nu het nog mogelijk is. Binnen de Dark Sky Parken in Nederland, een land waar bijna elke vierkante meter van natuur kunstmatig is, ging Tessa van Rijn op zoek naar een van de laatste stukjes echte natuur, de Melkweg.

Dertig procent van de mensheid kan de lichtband aan de nachthemel niet meer zien. De Europeanen hebben voor 60 procent het zicht op hun eigen melkwegstelsel verloren. In Nederland is dat zelfs 80 procent. Het gevolg is dat er een generatie opgroeit zonder ooit de Melkweg te kunnen zien. Met Darkest Light strijdt van Rijn voor bewustwording van de relatie tussen het universum en de mens; een belangrijke erfenis die in alle culturen een rol speelt, tegenwoordig, maar ook in het verleden. Zeker in de Westerse cultuur, waar de groei van verstedelijking en lichtvervuiling dit bewustzijn dreigt te verdwijnen.

Darkest Light van Tessa van Rijn is van 1 september tot en met 22 september 2017, in aanloop naar het Festival, te zien in de FFS Gallery.

Beeld: Tessa van Rijn - Darkest Light

Beeld: Tessa van Rijn – Darkest Light

 

FFS Gallery

Hoogstraat 101B, Schiedam
fotofestivalschiedam.nl

Openingstijden: wo t/m zo: 10.00 - 18.00 uur (maandag en dinsdag gesloten)

Bekijk op kaart