Comeniusgymzaal

DNA Bekend

DNA is de blauwdruk van wie we zijn en hoe we zijn, van onze omgeving, hoe we zijn opgevoed; van onze identiteit. In de expo ‘DNA Bekend’ presenteren vijf Schiedamse fotografen de blauwdrukken van hun zijn.

 

Esther Zitman

Ons DNA laat overal zijn sporen na. Schilfers, haren, bloed, zweet en tranen. In de zoektocht naar haar sporen van eigen DNA onderzocht dagelijks gebruikte voorwerpen, die stuk voor stuk een deel van haar DNA bij zich dragen.

Beeld: Esther Zitman - 'Eyeshadowbrush', 2017

Beeld: Esther Zitman – ‘Eyeshadowbrush’, 2017

Aldo Hoeben

Kenmerkend aan het werk van Aldo Hoeben, die ooit afstudeerde als Industrieel Ontwerper, is dat er in al zijn werk een stevige technische component verwerkt zit. In zijn panoramische fotografie knoopte Hoeben jarenlang foto’s op verrassende wijze aan elkaar. Zo ook in de serie ‘Schiedamse Wortels’ waarbij hij fotografie gebruike om driedemensionale modellen van zijn werk te reconstrueren. Voor ‘DNA Bekend’ maakte Hoeben een serie van fotogrammetrie-reconstructies van Schiedamse wortelpartijen, aangevuld met ruimtelijk licht.

Beeld: Aldo Hoeben - 'Wortels'

Beeld: Aldo Hoeben – ‘Wortels’

Paul de Graaff

Als fotograaf met een voorliefde voor zwart-wit houdt Paul de Graaff van no-nonense. Van eenvoud. Van daglicht. Hij potretteerde vijf verschillende Schiedammers. In daglicht. En in zwart-wit.

Beeld: Paul de Graaff - 'Portret Nadia Mentink'

Beeld: Paul de Graaff – ‘Portret Nadia Mentink’

Sjef van Duin

Destijds was niet hij, maar zijn moeder de fotograaf des huizes. Ze fotografeerde hem, zijn broer, zijn zus, en iedereen die over de vloer kwam. In ‘Dubbele Familie’ geeft Sjef van Duin een unieke kijk op zijn jonge leven en de voortdurende ruzie van zijn moeder met haar camera.

Beeld: Sjef van Duin - 'Dubbele Familie'

Beeld: Sjef van Duin – ‘Dubbele Familie’

John Middelkoop

Herinneringen zijn gekleurd, ze vertonen gaten en leveren imperfecte beelden op. Imperfecte beelden die we blijven reproduceren vanuit de behoefte om iemand dichtbij te houden. De geschiedenis naar je hand zetten en op die manier bewerkstelligen dat het noodlot omzeild wordt, in verhalen is het mogelijk. Maar, het is niet de realiteit. De realiteit is soms wat abrupter. We grijpen terug op herinneringen, foto’s en andere voorwerpen die we om een of andere reden bewaard hebben. John Middelkoop greep erop terug en legde ze vast in ‘Imperfect transfer LM’.

Beeld: John Middelkoop - 'Imperfecte transfer LM'

Beeld: John Middelkoop – ‘Imperfecte transfer LM’

 

Comeniusgymzaal

Kloosterplaats 6, Schiedam

Openingstijden: 10.00 - 17.00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten

Bekijk op kaart