Monopole

De enige man op de wereld met Bewijs van Rijbewijs

met werk van Elske Verdoorn & Eithel Coromoto Gregorio

Veel mensen in Den Haag kennen Eithel. Ze zien hem bezig op de basketbalveldjes in de stad of krijgen op straat een vel papier met scores van hem. Hij is een opvallende verschijning, met veel truien over elkaar aan en een zweetband om z’n voorhoofd. Misschien denken mensen dat hij in de war is, of zomaar wat rond hangt. Maar Eithel weet precies wat hij doet. Hij is de enige man op de wereld met Bewijs van Rijbewijs. En hij verdient een podium dat groter is dan Den Haag.

Eithel’s leven draait om een systeem. Hij speelt het spel ‘ver bal’ op basketbalveldjes en documenteert nauwkeurig de punten die hij scoort. Op video en in schriftjes, tot op de minuut precies. Dat is zijn bewijs. Het bewijs geeft hem recht op heel veel dollars. Hij gaat er soms om vragen bij de bank, maar ze werken nooit mee. Jammer, maar Eithel lacht en haalt zijn schouders op. Hij gaat door met het verzamelen van bewijs.

Beeldend kunstenaar Elske Verdoorn verdiepte zich twee jaar in het leven en werk van Eithel Coromoto Gregorio. Ze ontdekte zijn kleurrijke bewijs, vol taalvondsten en grafische hoogstandjes. Ze kreeg een idee van het verband tussen dollars, verjaardagen en het verkeer maar vooral een diepe bewondering voor zijn eindeloze creativiteit en optimisme.

Met dank aan en in samenwerking met Het Nutshuis

Beeld: maart 2014, door Eithel – Elske Verdoorn

Monopole

Hoogstraat 99, Schiedam

Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur
12 oktober: 16.00 - 20.00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten

Bekijk op kaart