Monopole

Other Evidence: Blindfold

Titus Knegtel

In juli 1995 vindt er in het gebied rond Srebrenica een massamoord plaats. Meer dan 8.000 Bosnische moslims worden gedood door het leger van de Servische Republiek. Tot vandaag de dag gaat de meeste media-aandacht in Nederland uit naar de soldaten van Dutchbat die de ‘Safe Area’ moesten beschermen. De politieke kant van het verhaal wordt uitvoerig behandeld, maar de daadwerkelijke gebeurtenissen worden onvoldoende belicht. ‘Other Evidence: Blindfold’ tracht deze abstracte vertelling van de genocide te veranderen en ze zo dicht mogelijk bij het publiek te brengen.

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers die meer dan twintig jaar geleden werden vermoord, focust dit werk zich op de massagraven waarin zij werden gevonden, met ‘Lazete 2’ in het bijzonder. ‘Other Evidence: Blindfold’ toont een mix van bewijsmateriaal dat was, of nog steeds wordt gebruikt in de processen van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. De autopsierapporten van ‘Lazete 2’ zijn te zien naast fotografisch bewijs van andere massagraven en executieplaatsen.

De blinddoek speelt een centrale rol in dit werk als symbool voor het wegkijken dat in Nederland bestaat wanneer geconfronteerd met de herinnering van Srebrenica. Los van de beschrijving van letsel in de autopsierapporten, toont ‘Other Evidence: Blindfold’ geen geweld of schokkende beelden. Het legt niet een bepaalde herinnering op van de genocide, maar probeert eerder elke kijker individueel door dit proces te laten gaan.

Beeld: Titus Knegtel - Other Evidence: Blindfold

Beeld: Titus Knegtel – Other Evidence: Blindfold

Monopole

Hoogstraat 99, Schiedam

Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur
12 oktober: 16.00 - 20.00 uur
Op maandag en dinsdag gesloten

Bekijk op kaart