FestivalExposities

After Solitary

Cassandra Herrman en Lauren Mucciolo

Havenkerk

After Solitary is een baanbrekende virtual reality experience dat de kijker zowel fysiek en emotioneel middenin een wereld plaats die anders voor hen onbereikbaar is. Deze VR experience rekt de grenzen op van immersive storytelling en onderzoekt hoe virtual reality kan bijdragen aan de journalistiek. De gebruikers kunnen zich begeven in twee fotorealistische 3D gescande omgevingen, onder andere in een isoleercel waar men een oud-gevangene kan tegenkomen.
Lees verder

Vier recent afgestudeerde fotografen van verschillende kunstacademies in Nederland tonen fotografische werken die ieder hun eigenheid aan stijl, onderzoek en onderwerp laten zien. Met hun afstudeerwerk wordt de laatste stap genomen naar een afronding van jaren aan leren en experimenteren. Dit werk representeert tegelijkertijd de eerste stap naar de buitenwereld, waarin de alumni een eigen plek zal gaan vinden in het fotografische werkveld.
Lees verder

Ceilings

Ritesh Uttamchandani

Ruimte in Beweging

In 2011 werd Ritesh Uttamchandani gevraagd foto's te maken van het schoonste bordeel in Sangli, een klein dorp in West-India. De opdracht veranderde zijn vooroordelen over commercieel sekswerk voorgoed. Zijn fotoserie Ceilings is gebaseerd op datgene wat de vrouwen dag in dag uit zien, zonder oordeel: het plafond.
Lees verder

In tegenstelling tot fotografie, een ‘snapshot’ uitsnede van één moment, kent een 3D scan duur, daar het rond een object draaien tijd kost. Deze duur voegt een narratief element aan het werk toe. Met behulp van deze techniek, fotogrammetrie genaamd, bouwt Frederik Heyman virtuele werelden op uit relikwieën van het verleden.
Lees verder

De natuurlijke omgeving is een terugkerend thema in de werken van Tessa van Rijn. Met haar werken zet ze aan tot bewustwording van menselijke acties op de natuurlijke omgeving, de prijs die we betalen voor onze hang naar groei en vooruitgang, en de ecologische impact van industrialisatie en verstedelijking. Het project Darkest Light is een visuele zoektocht naar een magische ervaring met de natuur, nu het nog mogelijk is. Van 1 september tot en met 22 september 2017 te zien in de FFS Gallery.
Lees verder

De enige man op de wereld met Bewijs van Rijbewijs

met werk van Elske Verdoorn & Eithel Coromoto Gregorio

Monopole

Veel mensen in Den Haag kennen Eithel. Hij is een opvallende verschijning, met veel truien over elkaar aan en een zweetband om z’n voorhoofd. Misschien denken mensen dat hij in de war is, of zomaar wat rond hangt. Beeldend kunstenaar Elske Verdoorn verdiepte zich twee jaar in het leven en werk van Eithel Coromoto Gregorio. Ze ontdekte zijn kleurrijke bewijs, vol taalvondsten en grafische hoogstandjes. Eithel weet precies wat hij doet.
Lees verder

DNA Bekend

Groepsexpositie

Comeniusgymzaal

DNA is de blauwdruk van wie we zijn en hoe we zijn, van onze omgeving, hoe we zijn opgevoed; van onze identiteit. In de expo 'DNA Bekend' presenteren vijf Schiedamse fotografen de blauwdrukken van hun zijn.
Lees verder

In zijn werk belicht Reiner Riedler belangrijke hedendaagse onderwerpen waarin mensen en hun omgeving centraal staan en daagt hij de kijker uit na te denken over onze waardesystemen. Voor zijn fotografie reisde hij de wereld over om de fragiele schoonheid van het menselijk bestaan bloot te leggen. Zijn meest recente conceptuele werk onderzoekt de natuur van fotografie en de manier waarop we kijken naar de wereld om ons heen.
Lees verder

Frieda en het ongedierte is een korte kinderfilm in virtual reality. Frieda gaat samen met de kijker op zoek naar dieren in het Amsterdamse Frankendaelpark. Terwijl de dieren de camera in de gaten krijgen, behandelt Frieda enkele filosofische kwesties die vr nu eenmaal oproept: 'ik ben niet daar en jij bent niet hier' en stelt de vraag: 'is alles wat je ziet of voelt wel waar?'
Lees verder

Hong Kong Unrest is het eerste nieuwsverslag dat wordt gebracht in virtual reality, en laat daarmee zien dat virtual reality een krachtig platform kan zijn voor het brengen van serieuze verhalen. Tijdens deze acht minuten durende nieuwsdocumentaire zijn de pro-democratieprotesten van oktober 2014 in Hong Kong te zien in een 360-graden live nieuwsverhaal.
Lees verder

Achter elke unieke traan schuilt een verhaal. Met deze ‘micrographs’ van gekristalliseerde tranen wil Maurice Mikkers meer aandacht vragen voor de verhalen en uitdagingen die de aanleiding waren van deze momenten.
Lees verder

'De mens in zijn vrije tijd’ een terugkerend thema in het werk van Lars van den Brink. Gemotiveerd door zijn ontroering voor de eenzaamheid reist hij langs de door de mens vervaardigde plekken die bedoeld zijn om samen te komen. Zo ook in Korean Winterscapes, een fotoserie over de skicultuur in Zuid-Korea. Door per beeld een aantal foto's samen te voegen creëert Van den Brink een nieuwe realiteit van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, maar nooit op hetzelfde moment te observeren zijn geweest.
Lees verder

Lost Worlds is een visuele zoektocht naar wat wij verstaan onder natuur of natuurlijk. De omgevingen waarin Rob Wetzer deze beelden maakt zijn de virtuele landschappen van videospellen. Het landschap dat ooit slechts diende als decor, is nu een wezenlijk onderdeel van de speelervaring. Grenzeloze werelden, ontworpen om de speler te verleiden tot het verkennen van deze ongerepte landschappen.
Lees verder

“Op een dag krijgt elke fotograaf te maken met iemand die je foto’s aansnijdt, ofwel: een grafisch ontwerper” zegt Vincent van Baar. Voor ‘My name in 100 colophons’ verzamelde Van Baar publicaties van de studenten die hij begeleidde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.
Lees verder

Nada Que Declarar

Ingrid Hernández & Pieter Wisse

Noordvest 24

De drukbezochtste grens ter wereld, tussen San Diego (VS) en Tijuana (Mexico), is een bruisend geheel van commercie, chaos en geduld. Hernández en Wisse vroegen via Facebook aan forenzen om foto's in te sturen. Deze foto's werden gerisoprint op grote posters, die op de buitenmuur aan de Noordvest te zien zijn.
Lees verder

‘Other Evidence: Blindfold’ vertelt het verhaal van de genocide rondom Srebrenica in juli 1995. De expositie toont een mix van bewijsmateriaal dat was, of nog steeds wordt gebruikt in de processen van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Los van de beschrijving van letsel in de autopsierapporten, toont de expositie geen geweld of schokkende beelden. Het legt niet een bepaalde herinnering op van de genocide, maar probeert eerder elke kijker individueel door dit proces te laten gaan.
Lees verder

PUNA

Renan Cepeda

Molen de Kameel

Met een oude Rolleiflex, 120 6x6 films en een zaklamp creëerde Renan Cepeda magische beelden tijdens het religieuze festival Quyllurit'I in Peru. Samen met tienduizenden andere pelgrims maakte hij de tocht door de bergen met temperaturen van minus 10 graden en op zuurstofarme hoogtes van 4700 meter om een eerbetoon te bewijzen aan de zonsopkomst.
Lees verder

In haar werk onderzoekt Esther Hovers hoe macht, politiek en controle tot uiting komen in onze inrichting en gebruik van de publieke ruimte. Ook concentreert ze zich op ‘controle’ in de politieke zin van het woord. Wat is de positie van een individu binnen een vaststaand systeem?
Lees verder

The Mushroom Club

Lisa van Casand

Monopole

Tot 1992 was ‘The Mushroom Club’ het best bewaarde geheim van Nederland – een NAVO-hoofdkwartier verscholen in een berg op de Nederlands-Belgische grens tijdens de Koude Oorlog. Vrijwel alle officiële documenten zijn vernietigd. Lisa van Casand maakte een installatie gebaseerd op de onsamenhangendheid en onzekerheden van de overgebleven gefragmenteerde informatie.
Lees verder

Maken surveillance technieken ons ongevoeliger? Wanneer stoppen we met elkaar als mensen te beschouwen? En kan kunst je weer 'gevoelig' maken? In THE OPERATORS AND THE TARGETS onderzoekt Rune Peitersen het menselijke, juridische en visuele grijze gebied dat het 'drone killing systeem' heet.
Lees verder

The War of War Movies

Donald Weber en Daniël Siegersma

Noordvest 24

Er zijn talloze films gemaakt over D-day, die allemaal een ander licht schijnen op deze oorlogsdag. In zijn drie-schermenvideo The War of War Movies stelt Donald Weber een simpele vraag: hoe wordt het verleden getoond aan het heden? De projectie plaatst de kijker in meerdere, verschillende historische points of view.
Lees verder

Warp and Woof is een reactie op de veranderende functie van persfoto’s. Ola Lanko weeft in dit werk de originele pagina's van de fotoboekenreeks “Het aanzien van..” (1930 - 2005) tot een tapijt. Het werk toont de hedendaagse visie op de overvloed van informatie: gefragmenteerd, incompleet en gepixeld maar uiterst aantrekkelijk en prachtig in zijn oppervlakkigheid.
Lees verder

Welcome to the internet

Door de curatoren van Fotofestival Schiedam

Hotel de Kroon

De wonderbaarlijke wereld van internet memes is een wereldwijd sociaal fenomeen dat zich verspreidt van persoon tot persoon via internet. Voor Fotofestival Schiedam heeft het curatorenteam een selectie gemaakt van dit visuele verschijnsel dat publieke verontwaardiging of protest illustreert, als een belangrijk onderdeel van onze hedendaagse visuele cultuur.
Lees verder

Vijf Schiedamse ontwerpers gaan aan de slag met de uitgebreide collectie van het beeldarchief van het Gemeentearchief Schiedam, in een onderzoek naar wat de realiteit is van de stad en haar geschiedenis. De resultaten worden tentoongesteld onder de noemer What is reality?
Lees verder

De Zilveren Camera is al zes decennia lang gericht op het stimuleren van de Nederlandse fotojournalistiek. Jaarlijks onderscheidt de organisatie Nederlandse fotojournalisten voor het uitzonderlijke werk dat zij maken. De verzamelde winnaars van deze wedstrijd laten de kracht van de Nederlandse fotojournalistiek en nieuwsfotografie zien in al hun vindingrijkheid, visuele verbeeldingskracht en journalistieke vaardigheden.
Lees verder

Anno 2017 is wifi bijna een eerste levensbehoefte. Maar door hoeveel hiervan we daadwerkelijk worden omgeven, is niet met het menselijk oog zichtbaar. Kunstenaar en onderzoeker Luis Hernan, verbonden aan de Universiteit van Newcastle, visualiseert deze wifi-signalen. Zijn Digital Ethereal is een 'creatieve zoektocht' binnen het draadloze spectrum.
Lees verder

Mapping the Territory is onderdeel van het langlopende project 'Whiplash Transition’ van de Britse kunstenaar Lisa Barnard. Zij onderzoekt de verschillende implicaties van het gebruik van drones, ingezet door het Amerikaanse leger. Deze onbemande luchtvoertuigen worden al sinds de Vietnam oorlog gebruikt voor militaire doeleinden en zijn inmiddels onmisbaar als strategisch wapen.
Lees verder

Micro/Macro werpt een speelse blik op het ontwerp van het menselijk lichaam en het heelal. In een serie collages toont Lynne Brouwer de wonderlijke visuele overeenkomsten tussen beiden en brengt ze de twee buitengewone universa samen.
Lees verder

Aan de fotoboekenverzamelaar hoeven we Cristina de Middel inmiddels niet meer voor te stellen. Haar fotoboek The Afronauts, dat in 2012 in eigen beheer werd gepubliceerd, heeft de status van een veelbesproken en gezocht collector's item. Haar project Party is een visuele dialoog met ‘De citaten van Mao Zedong’, na de bijbel het meest verkochte boek in de wereldgeschiedenis.
Lees verder